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a cave in Ormeau Bel Air neighboor

We will be in residency in Ormeau Bel Air neighbour in Tarbes from April 27th to June 30 and at Bel Ordinaire in Pau from June 12th to 25h.

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Pôle-Fromage is a visual arts organization from France, created in 2015 by Jeanson Péchin and Inès Day.

« En fait c’est fou avec le lait tu touches à toutes les questions agro-économiques actuelles. Et sociales. On a vite arrêté de parler du fromage, on s’est mis à parler des hommes. Et des animaux ! Pour moi, c’est une sorte de merveille du monde, on boira toujours du lait à la naissance et on fabriquera toujours du fromage comme un caprice d’adulte ou comme méthode de conservation. La Louve, Rémus et Romulus, la vache sacrée en Inde, toutes ces images sont super importantes, car elles sont au coeur de toutes les civilisations.
À travers les fromagers, on accédait à des questions de société fondamentales. Par exemple, quand on est revenu du Portugal on s’est dit : c’est les femmes ! Alors que c’est un monde hyper masculin mais on s’est rendu compte que c’est uniquement les femmes qui font le fromage. Je sais pas si on a eu de la chance, ou si c’est parce qu’on l’a choisi, ce truc de : à chaque fois on tombe sur une question de société.
C’est pas la face la plus visible de l’agriculture bizarrement. La plupart des champs, c’est pour les animaux l’hiver, ils sont pas tous destinés à être bouffés. Il y a un travail de l’ombre avec le producteur de lait. Tout un truc qui s’est construit sur le fait qu’au départ on fait du lait. À partir du moment où on a compris qu’on peut le conserver. c’est un pilier de notre monde ? Il y a quoi d’autre comme pilier ? La farine ?
Je trouve que si tu regardes le fromage depuis longtemps c’est : qu’est-ce que tu manges et comment tu le manges ? Par exemple, en Grèce antique, ils le mangeaient râpé et les barbares c’est ceux qui boivent le lait directement du pie du cheval. Du coup les sociétés se définissaient en partie par la façon de consommer le lait. Et c’est marrant qu’on arrive à une période de l’histoire… par exemple au Japon il y a les umami, tous les trucs affinés, le tofu moisi, et le fromage en fait partie. Maintenant que les saveurs se sont déplacées, des sociétés qui faisaient pas de lait commencent à en faire, se développe l’industrie du fromage là où ça n’existait pas du tout. Elle continue de se développer. C’est pareil qu’il y a deux mille ans quand les bergers déplaçaient le caillé dans l’estomac des veaux. »

pôle-fromage

Pôle-Fromage is a visual arts organization from France, created in 2015 by Jeanson Péchin and Inès Day.

La faille, performance, construction, video | ongoing |le Lait Center of arts (81).

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pole fromage flaw in South of France

250 teenagers, an ancient soccer field and the strange idea to cook the ground.

mushroom poster campaign.

Mymy, performance, painting, publishing, sound | 2021 | Pahlm residency (31), Festival Vrrraiment! (06).

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An organism develops in different places, simultaneously. Born in a basement of the North of France, the mushroom turns into paint.
A informal pattern beaks in a trunk in the Picon garden. A tooth, no. A nail, no, a cap, vessel, no, no. Along him, the particular savor of metaphore, such a reassuring savor, becomes inadequate and I abandon myself into abstraction. Further down, just before the cooperative, we sttle in the turn of the road. Who still hang around on the roadside at winter dawn ? A bunch of pines.

Tutoriel Romance, performance | 2021 | video credits : Manon Riet and Thomas Portier | Festival Setu (29).

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The vulcanologists Maurice and Katia Krafft wanted to get the closest to magma, captivated by vulcano's power, energy and beauty. They died of it. Through them we have images of this crazy activity. We wanted to pay them a tribute.
Here is a recent story : During Setu festival of performance, we erect a charcoal burner stack with the secret intention of creating a vulcano. Two days of construction were needed. Following which, we paint and light the stack on Saturday morning. Inès (it is me) goes for shopping. Back an hour later, Jeanson is in inferno, bar it is not inferno. The stack, which is 1m 80 tall, has seen its hat collapse. The brazier is at open air. All day long, we keeps plugings the gaps in order to contain the eruption.
Around 5 in the morning on the following day, we watch across the crust through a circular 4cm diameters hole and discover a incandescent embers cave. We seal it quickly and leave the vulcano. When we come back after a nice sleep, it completely collapsed. It is not even more a charcoal burner stack, but a smoky sculpture. We plunge our eyes into it.

gif de bord de routes.

Transhumances, performance, music, edition | 2020 | Residency at Maison Salvan, France (31).

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Septembre 2020. Driving our car, windows open and loud music, in Labège-Innopole business park, South East not far from Toulouse.

la Dune

La Dune, actions and publishing of a local weekly free newspaper | Summer 2020 | Residency at the Village Vacances Famille of Blériot-Plage, France (62).

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Inauguration de la cave d'affinage naturelle par Émilienne le 8 juin 2020.

Swamp cave, collective construction work | 2020 | Partnership with health service of Saint-Omer urban area (62). More informations on the 2020 selection of Social design platform.

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La cave après 3 semaines d'affinage.

Dick, docudrama | 2020 | Lenght : 14 minutes, with an original soundtack by Jeanson Péchin, feat Inès Day.

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Dick is a short movie with fiction, reality and music, very freely inspired by l’Enchanteur by Barjavel. It tells the adventures of a druid-cheese-maker named Dick, through the moors of Monts d'Arree. Under the sign of magic, the movie is about a land, its animals, plants and soil.

couverture du livre Ludwig Van Champignons

Ludwig Van Champignons, documentary book | 2018 | 20 copies hand binded and under vacuum pack + 2000 spread flyers. | Sold out - second edition to come ⋮ ⋅ ⋮ ⋅

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page 5 du livre Ludwig Van Champignons page 10 du livre Ludwig Van Champignons page 16 du livre Ludwig Van Champignons page 33 du livre Ludwig Van Champignons page 38 du livre Ludwig Van Champignons page 60 du livre Ludwig Van Champignons
Capture d'écran du film Patom.

Patom, video documentary | 2017 | Lenght : 30 minutes | Watch the movie.

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Ukraine, 2017. In the main room, the buckets of milk and fresh cheeses pile up while goats take shelter from the rain. Sanych is handicaped after a work-accident and veteran of the Aidar Batallion in Donbass. If the backdrop is a troubled country, our meeting is set in the actuality of the farm he runs with Vitali, his "business partner" and many more protagonists, coming and going at the pace of cheese and moods.

With Aleksandre « Sanych » Kononov and Syry Sanycha team : Alla, Vitali, Ivan, Nadia, Lida, Sania and Sania.

cyberfromagerie modelisation

Cyborgs, Internet, cheeses, maturing systems | 2017 | Saint-Germain sur Ille, France.

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Electronical blue Trick Pseudomonas fluorescens Archeology
Laboratory diary front page

35770 Vern-sur-Seiche, book | 2017 | 100 copies in BW with 4 color pages | 8€ en ligne ou à Lendroit éditions, Rennes | + Download text version in French.

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Capture d'écran de l'épisode 11 de la série A Rota 2 Queijo

A rota 2 queijo, documentary series | 2016 | 11 episodes | Watch some of it.

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A Rota 2 queijo is a 4 monthes performance during which we traveled across Portugal, meeting cheese makers. We acted as film makers, sheperds, cheese producers...

la recette du fromage minute

One-minute cheese, performance | 2016 | Stand, fresh whole milk, vinegar, cheese strainer, recipe.

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le fromage minute
Capture d'écran du film Watachi Wa Chizu

Watachi wa chizu, documentary video | 2015 | Lenght : 21 minutes | Watch the movie.

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55 rue du general Margueritte 35000 Rennes.